Nöje och Kultur 

Dagens temadagar

Kakor och migrationär ämnena som belyses 18 december varje år. Internationella migrationsdagen vill belysa alla människors lika värde, medan Kakans dag är en hyllning till alla fantastiska bakverk som vi kan njuta av i vinterrusket.

Den Internationella migrationsdagen är instiftadav FN och finns för att vi ska uppmärksamma att alla personer är lika mycket värda och att alla ska ses som en tillgång till samhället. Detta blir åttonde året som dagen firas och FN:s regionala informationskontor för Västeuropa skriver på sin hemsida att dagen bland annat är till för att belysa att man inte ska se migranter som bördor. Med förflyttning av människor kommer ocksåförflyttning av kunskap, färdigheter och åsikter, vilket berikar samhällen. Ofta fokuserar man på statistik, hur många som emigrerar,till vilket land och från vilket land, men sällan lyfter man upp individers personliga berättelser, och det ska denna dag göra. Det är lätt att glömma att varje person som syns i statistiken också har en helt unik berättelse som är värd att dela med sig av.

Dessutom handlar dagen om att uppmärksamma att personers olika bakgrunder och tankesätt kan användas för att göra ett land rikare, dels ekonomiskt, men också socialt och kulturellt. Målet med dagen är bland annat att inspirera makthavare att underlätta migration, och göra det enklare att etablera sig i nya länder utan att mötas av diskriminering och otrygga levnadsförhållanden. I slutänden har alla människor samma rättigheter samt skyldigheter och är fria, vilket denna dag vill göra oss uppmärksamma på.

Kakans dag däremot är något mer diffus. Exakt vilken typ av kaka som ska uppmärksammas är oklart, men vare sig du föredrar småkakor, mjuka kakor,chokladkakor eller sockerkakor så är idag dagen då du ska skänka dessa godingar en extra tanke.

Anna Johansson

Related posts