Nöje och Kultur Nyheter 

Lasershow för miljön och djurens skull

Att få fira in det nya året med att färglägga himlen med fyrverkerier är för många en helig tradition som inte får förstöras. Men det finns också många som tycker att fyrverkerier ska förbjudas eftersom det skrämmer djuren. Några kommuner i Sverige provar också att ha en lasershow istället för fyrverkerieshow.

Ett skrämt djur kan i sin rädsla rymma från sin hage eller ramla och bryta något. Lantbrukets affärstidning skrev i början av januari om lantbrukaren Camilla Matsson som hade förlorat en kalv på grund av de fyrverkerier som skulle fira in det nya året. Tidningen skrev även om ett föl som hade rymt och sprungit ner i ett dike och brutit benet. Fölet var tvungent att avlivas på grund av sina skador.

Några som har en stark åsikt inom detta ämne är Djurensrätt, de anser att försäljning av fyrverkerier till privatpersoner ska förbjudas helt. Organisationen menar att det bara ska vara staten, kommuner eller föreningar som får köpa in fyrverkerier och att de endast ska få skjuta upp fyrverkerier på angivna platser och tidpunkter. Vissa kommuner har dock redan valt att lägga av med att ha fyrverkerishower på nyår för att istället visa en lasershow. 

Lidköpings kommun hade redan förra året en lasershow istället för fyrverkerier på nyår och i år är det Jönköpings tur att följa trenden. Jönköping kommer i år att ha en ljusshow på nyårsdagen och ordförande i kommunfullmäktige Anders Hulusjö (KD) berättar för Jnytt att detta beslut har tagits inte bara för att det kommer bli en häftig show utan också för att det är miljövänligt och snällt mot djuren. 

Petra Hansson

Related posts