Nyheter 

Bossiga tjejer siktar högt

Att kombinera skola och intressen är aldrig lätt, men svårare blir det när ens fritidsaktivitet snarare är en livsstil. Elin Niklasson, 20, spenderar varje vecka många timmar i stallet där hon tillsammans med Emma Lindqvist, 33, driver hästföretaget Stall Boss. Verksamheten startades tidigt sommaren 2018 och har sedan dess blivit allt mer omfattande. Genom sin karriär har Elin varit med om stora motgångar, men utan dem hade hon inte varit där hon är idag.

Redan som barn började Elin på ridskola och ju äldre hon blev desto mer tid spenderade hon hos hästarna. När hon var 13 fick hon sin första ponny och genom att träna upp den kunde hon sedan sälja den lite dyrare och köpa en bättre häst för de pengarna, och så har hon fortsatt. Elin och Emma träffades för några år sedan när Emma flyttade sina hästar till samma stall som Elin hade sin häst i. På så vis kom de i kontakt med varandra och där såddes de första fröna till deras verksamhet. I våras fick Elin rida några av Emmas hopphästar och därifrån byggde samarbetet vidare till vad som idag är Stall Boss. Just nu befinner de sig i ett litet stall utanför Skara precis i början på berget Billingen. De stora ängarna och höga backarna är perfekta för ridning, och dessutom har de tillgång till både en galoppbana och en ridbana. Idag köper Elin och Emma in unghästar och utbildar dem, men det tar tid att driva ett hästföretag.

– Jag pluggar ju på helfart och Emma är lärare på heltid. De flesta som driver liknande företag har det som heltidsjobb och därför blir det svårare för oss att få allt att gå ihop, förklarar Elin.

Förutom att utbilda unghästar har de också ryttarutbildning. Emma håller lektioner för ryttare på alla nivåer i hela Skaraborg och Elin ska börja arrangera ridlektioner i Göteborg. Utöver det hjälper de också andra hästägare att träna, tävla och sälja deras hästar ifall de inte kan det själva. På så sätt har Elin byggt upp en stor vana vid olika hästar och hon utvecklas mycket som ryttare.

– Vår verksamhet gör att jag ständigt är i kontakt med duktiga hästar, trots att jag själv inte har råd att köpa hästar av den kalibern, säger Elin och smeker ömt tävlingshästen Fidji bredvid henne övermulen.

En av de viktigaste hästarna som Elin fått rida tack vare Emma är dressyrhästen Rikoschett. Han hade tävlat i mycket höga klasser och var därför väldigt erfaren. Genom att rida på en häst som redan kunde alla olika rörelser fick hon en djupare förståelse för hur man använder kroppen på rätt sätt för att få hästen att gå på fint, och helt plötsligt blev svåra saker mycket enklare.

– Det var jättehäftigt att känna hur en häst på över 800 kilo anpassar sig när jag bara spänner en muskel. Det var då jag verkligen fattade vad ridning går ut på egentligen, säger Elin med ett leende.

Med Elins egen häst, Princess, har det dock inte gått lika bra. Innan Elin köpte henne blev Princess satt under mycket hög press på tävlingar, och det ledde i förlängningen till att hon inte klarade av att tävla alls till slut.

Till slut riskerade jag livet varje gång jag satt upp på Princess.

Trots att de bara försökte rida ett lugnt pass på ridbanan kunde Princess få sådan panik att hon gjorde allt för att kasta av Elin. Inte bara ledde det till att de slutade tävla, men till slut tog Elin beslutet att istället betäcka Princess som nu är dräktig. Fölet är beräknat till slutet av april, och förhoppningsvis kommer det växa upp och bli Elins nya tävlingshäst.

Elin rider ponnyn Penclose Promise som de hoppas kommer kunna gå ungponny-SM i framtiden

När hon inte längre kunde tävla sin egen häst gav det henne mer tid till verksamheten, vilket gjorde att hon fick chans att rida bättre hästar och således också tävla högre klasser. Emma, som har som mål att rida i den högsta dressyrklassen Gran Prix, har hjälpt Elin att utvecklas som dressyrryttare trots att hon tidigare bara var fokuserad på hoppning. Men deras olika erfarenheter som ryttare ligger till grund för idén med hästutbildningen. Deras tanke är att inte bara låta hästarna rikta in sig på en ridsportsgren, utan snarare låta dem testa olika. Även fast en häst tävlar dressyr kan den ha nytta av att kunna hoppa, och detta vill Elin och Emma ta vara på.

– Vi vill kombinera olika träningsformer, det ger mångsidiga och duktiga hästar, menar Elin.

En varierad träning gör inte bara att hästarna får använda fler muskelgrupper utan det förhindrar också att hästarna blir uttråkade. Trots att de mestadels tar emot dressyrhästar anser Emma och Elin att hoppning, galopp, ridning i skogen och olika typer av styrketräning gör hästarna bättre på det de tävlar i samtidigt som de utvecklar färdigheter som är bra i andra sammanhang. Detta har de till stor del sina erfarenheter av olika tävlingsgrenar att tacka, eftersom det har gjort att de har ett brett perspektiv på hästsport. Något annat som också är bra med deras sätt att arbeta är att hästarna vistas i många olika miljöer där det förekommer många olika ljud och människor. Det gör att hästarna blir mindre lättskrämda och kan koncentrera sig bättre och vara lugnare på träningar och tävlingar.

Inget stall är komplett utan en stallkatt, och på Stall Boss är det Morris som regerar. 

Det är mycket i ett stall som ska skötas och just nu har Elin och Emma sju hästar som står hos dem. Det är en blandad skara i olika åldrar, med olika erfarenhet och med olika mål. Därför ser arbetet med dem väldigt olika ut. Några av hästarna rids av Emma på mycket hög nivå, medan andra bara används som sällskap och inte rids alls. Däribland finns också några unghästar som dagligen tränas och förbereds för att kunna ridas in till sommaren.

Allt arbete i stallet innebär många tidiga morgnar och tungt arbete oavsett om det är 15 minusgrader eller 30 plusgrader. De delar på allt ansvar, men som tur är får de hjälp från vänner och familj de dagarna då deras studier eller andra jobb kommer emellan. Elin har huvudansvaret för utbildningen av unghästarna och det är en del i deras långsiktiga arbete. De unghästar som de köper och rider in kommer i många fall att säljas, men om de blir tillräckligt bra kommer de att få stanna kvar. Då ska de användas som tävlingshästar vilket är en del i Elin och Emmas satsning som ryttare. Att köpa vuxna hästar som kan gå höga klasser är mycket dyrt och något få har råd med.

Stall Boss långsiktiga mål är att utveckla sin verksamhet och tids nog vill de kunna försörja sig på den. Till sommaren kommer de att flytta till nyrenoverade lokaler som gör att de kan ta in fler och bättre hästar och därigenom låta verksamheten växa.

Vi håller fortfarande på att etablera oss, men vi har några riktigt fina unghästar som vi tror kan gå hela vägen.

Anna Johansson

Related posts