Nöje och Kultur 

2019- ett varierande filmår

Man kan inte förneka att år 2019 har gett oss fantastiska filmer, från Us till Joker, Booksmart till Once Upon a Time in Hollywood. Men det har också släppts filmer, som trots allt definierar 2019, som är oerhört överskattade. 

Början av året bidrog inte med några filmer som hamnade i topplistan. Dock värt att nämna Velvet Buzzsaw och Ruben Brandt, Collector, relativt lika i handling men olika i scenografi. Båda är unika filmer som troligtvis inte faller alla i smaken. 

Under våren blev det bättre när Jordan Peeles Us kom ut. Peele har skapat en serie av lysande skräckfilmer, men Us bör klassas som en av de bättre skräckfilmerna genom tiderna. Marvel’s Captain Marvel släpptes, en understimulerande film som hade kunnat blivit succé men som tyvärr blev en av Marvels mindre bra släpp. Men det glömdes snabbt bort när Avengers- Endgame släpptes kort därefter. Filmen drog in mest i Box Office någonsin vilket inte var särskilt överraskande då det var finalen i den framgångsrika trilogin. 

Våren bidrog även med vad jag anser vara 2019’s komedi, Olivia Wildes Booksmart. En egendomlig high school-film, välgjord, smart med fantastiskt skådespeleri och ännu bättre handling och manus. 

Under sommaren släpptes Quentin Tarantinos Once Upon a Time in Hollywood, en aning segstartad men med ett slut så bra att man enkelt ser bort från det. Dessvärre hamnade den i skuggan då Disney släppte sin andra version av Lejonkungen, med utomordentlig animation men med exakt samma handling och även oerhört liknande manus, vilket gjorde filmen prosaisk. Vanligtvis i remakes läggs en twist till, något som beklagligen saknades i denna. 

På hösten vaknade Stephen King till liv och It- chapter two, In the Tall Grass, Pet Sematary och Doctor Sleep fyllde våra redan mörka nätter med ytterligare obehag. Som vanligt när det gäller Stephens verk är de väluttänkta, välproducerade, välspelade, men framförallt bra. 

Höjdpunkten var när DC’s Joker släpptes. Joaquin Phoenix gör en utomordentligt skildring av Jokern, handlingen är fenomenal och produktionen likaså. Den film 2019 man absolut bör se.

Året avslutades med Klaus, regisserad av Sergio Pablos, en animerad julfilm som helt klart var över förväntan. Även Greta Gerwigs Little Women– ännu ej släppt- lär vara en film värd att se, om man ser till trailern, skådespelarna och beskrivningen av filmen. 

Allt som allt är Us, Booksmart och Joker de filmer som främst har gjort 2019 till ett filmår värt att minnas.

thomasson.hanna@gmail.com

Related posts