Nyheter 

80 miljarder på julhandel 2019

I år beräknas julhandeln omsätta uppemot 80 miljarder kronor där genomsnittspersonen gör av med cirka 3000 kronor på julklappar visar Svensk Handel i sin årliga julrapport. I rapporten finns också siffor som visar att 4 av 10 personer uppger att de tänker på hållbarhet när de köper julklappar och att 6 av 10 tänker på hållbarhet när de handlar sin julmat. Trots detta beräknas svenskarna lägga 21 miljarder kronor på julklappar, en siffra som dock inte har vuxit sedan mätningen förra året. En förklaring finns i att allt mer personer uppger att de inte tänker köpa julklappar överhuvudtaget, något som går hand i hand med den växande generella synen på onödig och ohållbar konsumtion.

Andrea Pettersson, student vid högskolan i Jönköping håller med. Hon och hennes familj har i år bestämt att inte köpa julklappar till varandra överhuvudtaget. I år ska dom fokusera på att ha roligt utan onödig konsumtion och utan onödig stress över vad man ska ge bort i present. Något som gynnar inte bara miljön, men som också är en lättnad.

– Folk tycker det är jobbigt att köpa julklappar och för att man oftast inte får det man vill ha ändå, säger Andrea Pettersson

Emilio Torrejon

Related posts