Nyheter 

Spotify bjuder på en musikresa tillbaka i tiden

När året bär mot sitt slut är det dags för den återkommande sammanställningen av hur och vad man lyssnat på sitt Spotify-konto. Med Spotify wrapped 2019 tar de med dig på en musikresa genom allt du lyssnat på sedan den dagen du skaffade ditt konto. Sammanställningar av favoritartister, minuter lyssnade och hur man utvecklats i sitt genrelyssnande är vad som presenteras. I småintervjuer med studenter från olika högskolor i Sverige får man följa deras olika musikaliska resor med deras Spotify wrapped 2019. Där man får se vilka artister som tog hem pokalen som toppartist och mest lyssnade på, hur mycket man lyssnar och mycket mer. 

Toppartisten 2019

– Jag var ganska säker på att min toppartist skulle vara Billie Eilish, men jag blev chockad när jag såg att jag hade lyssnat på henne över 56 timmar. Eller kanske inte riktigt chockad, jag lyssnar på henne konstant och hennes låt When The Party’s Over har jag haft på repeat i hela dagar, berättar Ellen från Umeå universitet. 

Visst är 56 timmar på en artist lång tid, men när man tar in i att det är en ny artist blir det en helt ny ekvation. Billie Eilish är den 18åriga amerikanske sångerskan som slog musikbranschen med storm förra året. 2015 släppte hon sin singel ”Ocean Eyes” på soundcloud 2017 släppte hon en EP med 9 låtar. Hennes debutalbum släpptes 2019 och innehöll 14 låtar. Med detta innebär det att Ellen har lagt 56 timmar på en artist som bara har 23 låtar (exklusive remixes). Alltså har det varit många låtar på repeat för att kunna nå upp till så många timmar. Det är med all rätt hennes toppartist.

Topplåtar 2019

– Det jag tycker är roligt med att kolla på min sammanställning av topplåtar från detta året är att det är som att ta en resa tillbaka i tiden. Bland mina favoritlåtar hittar jag Two Fish and an Elephant av Khruangbin. Direkt transporteras jag tillbaka till när jag åkte moped genom gatorna i Marocko med mina vänner, när vi var på utflykt till Atlasbergen, förklarar Henrik från KTH i Stockholm. 

Det soul-psykedeliska amerikanska bandet och deras själsfyllda musik är perfekt för när man är ute och kör. Rofylldheten som kommer med deras musik har varit en stor favorit för Henrik. Vilket visade sig tydligt, då hans topplista 2019 bestod av en majoritet av bandets låtar. 

Sammanfattningen av topplåtar i Spotify wrapped 2019 visar även hur stor spridning man har på sin musiksmak. Med Henriks varierade musiksmak hittade han artister från 56 olika länder. ”Musik känner inga gränser” skriver Spotify i sin presentation. Inte bara hade han stor spridning på vilka länder han fick sin musik ifrån, men även att han hittat en otrolig mängd nya artister. Spotify visade honom att han hade under 2019 hittat 406 nya artister.   

Minuter lyssnade på Spotify

Spotify visar hur din musikstil förändrades genom årstiderna, möjligtvis förblev den densamma eller kanske förde hösten med sig mysigare akustiska covers och solen med sig upplyftande sommarplågor. Utöver det visades även hur mycket du lyssnat på Spotify under alla år som du haft deras konto.    

– Först blev jag förbryllad när jag såg hur mycket jag lyssnade på musik 2015. Min sammanfattning visade att jag lyssnat på över 70 000 minuter musik på Spotify, i kontrast till mina 48 000 jag lyssnat i år, berättar Tora från KTH i Stockholm. 

Desto mer hon klurade på varför det skiljde sig så mycket i musiklyssnande sätts åren i perspektiv och då föll bjällran ner. 2015 var året Tora tog studenten och därefter jobbade honpå ett lager där man gick med musik i hörlurar hela dagarna. Sedan dess har hon börjat studera och jobba, och att lyssna på musik hela tiden är inte längre ett alternativ.

Tora klickar igenom sin Spotify Wrapped 2019 på sin dator

Ditt årtioende i musik

Ytterligare i presentationen finns en del som heter ”Musiken som definierar ditt årtionde”, där man får se låtarna som dominerade under dem år du hade Spotify. Lisa från Malmös universitet, som har haft sitt Spotifykonto sedan 2012, påmindes om alla möjliga låtar hon lyssnat på. Allt från hur det började med gymnasiefester som dominerades av Swedish House Maffia, till den brittiske sångerskan Birdys låt ”Not About Angels” från filmen ”Förr eller senare exploderar jag”. 2014 gick Lisa och hennes tjejgäng på filmens biopremiär och den sorgliga storyn får dem alla att börja gråta hejdlöst. Därefter var den låten en favorit i hennes lurar. 

– Det blev många roliga sms som skickades efter att jag kollade på mitt årtionde. Tjejgänget jag gick på bio med 2014 är fortfarande mina närmsta vänner nu 2019, så det var roligt att få påminna dem om när vi bölade i kors. Även att tas tillbaka till början på gymnasiet och vilka låtar som spelades på högsta volym på alla stökiga fester. Nu en sju-åtta år senare så kan man inte göra något annat än att le när man minns den musiken.

Podcasts

Inte enbart visades musiken du lyssnat på, men även podcasts. Vilka som var ens topp fem podcasts och den mest lyssnade på presenterades. För Axel, från Stockholms universitet, var det Tombolapodcast, med komikerna Carl Stanley och Marcus Berggren, som vann med hästlängder. 

– För knappt ett år sen hade jag en polare som tipsade om den podcasten och sen dess har jag lyssnat på alla deras 199 avsnitt. Jag var även på deras livepoddturné i början på 2018, så det är klockrent att de är i toppen på min podcast lista.   

Årtiondets artist

Med Spotify wrapped 2019 får man se sin årtioendes artist. För Olivia, student på Göteborgs Universitet, var det amerikanska bandet Panic! At The Disco. En sammanfattning som satte huvudet på spiken, förklarar hon.  

– Jag minns hur jag är 13 år gammal och sjunger för fulla muggar inne på mitt rum till en av deras första hits I Write Sins Not Tragedies. Nu, över tio år senare, sjunger jag fortfarande deras låtar tills rösten spricker. Även om jag kanske bytt ut den låten mot en nyare som High Hopes.  

En låt som släpptes 2005 och fem album senare så håller bandet sig fast i musikregistret hos Olivia. 

Genre

Ett stolpdiagram som visar vilka genrer du lyssnat på visar dig hur du antingen varierat din musiksmak eller hållit samma ton. Den kanske tyder på att du hoppat mellan genre eller så kan det visa sig vara tvärtom, som det var i Joel från Jönköpings University. 

– Om det är något som den här sammanfattningen visade mig var att jag är en lojal rockgrabb. Hela min sammanfattning bestod enbart av rock, med Killswitch i toppen följt av Metallica, In Flames och Slipknot. Har lyssnat på gamla godingar sen jag var 12 bast. 

Han berättar hur han har lyssnat på gamla godingar sen han var tolv år och han har även en tatuering inspirerad från en Metallica platta på armen. Hans mor och far var väldigt rock- och punkintresserade, vilket ledde till att han var på sin första konsert vid fyraårsåldern. 

– Jag minns inte en tid där hårdrock inte var en stor del av mitt liv. Vilket visar sig tydligt för mig i min sammanfattning från Spotify.   

Spotify wrapped 2019 tog sina kunder på en musikresa. Hur ser din sammanfattning ut? 

Kimberley Hagander

Related posts