Nyheter 

Tills döden skiljer dem åt

Aoto Shimizu och hans familj går konstant runt och bär på en lögn. Ju fler familjemedlemmar som är samlade ju påtagligare är den. Vad alla i familjen vet är att det de döljer kommer förbli dolt så länge Aotos mor- och farföräldrar är vid liv.

Det är relativt sent på kvällen när vi sätter oss ner mittemot varandra på varsin stol. Om två dagar ska Aoto sätta sig på ett plan som tar honom från Orlando till Tokyo. Från huvudstaden väntar en knapp timmes bilfärd innan han är hemma i sitt barndomshem i Chiba.

I staden bor ungefär en miljon människor. Invånarna har bland annat möjlighet att åka världens längsta hängande monorailbana i världen. I många anseenden är banan en symbol för framtiden. Samtidigt som den materialistiska aspekten av landet kanske representerar framtiden, så befinner sig delar av den Japanska kulturen på den motsatta sidan.

Den hängande monorailbanan i Chiba är världen längsta av sitt slag Källa: Wikipedia

Likt alla andra hade coronaviruset ställt till det för Aoto och han tvingas nu åka hem mot sin vilja. Tanken var att han skulle studera på University of Central Florida under hela 2020. Han hoppades in i det sista att på att få stanna kvar i USA trots omständigheterna. Till slut drog han universitet hemma i Chiba, i samråd med japanska myndigheter, i handbromsen och beordrade honom att åka hem.

Aoto heter Shimizu i efternamn, Jakobsson är den svenska motsvarigheten sett till hur vanligt efternamnet är. Namnet kommer från pappa Ryuichi. Han växte upp i en liten by på den japanska landsbygden men flyttade till Tokyo för att studera. Väl där träffade han en kvinna vid namn Tomomi som kom att bli mamman till Aoto och hans fyra år äldre syster Haruka.

I dag jobbar Aotos pappa som mellanchef på energiföretaget Tokyo Electric Power Comany. Kanske klingar företagsnamnet bekant – Tokyo Electric Power Company ansvarade för det kärnkraftverk som havererade i Fukushima som följd av en jordbävning år 2011. Det var en tuff tid för pappa Ryuichi. 

– Han gick upp vid sex på morgonen och kom hem vid elvatiden på kvällen. Söndag var hans enda lediga dag. Detta pågick i flera månader, och under den tiden såg ingen av oss i familjen mycket av honom.

Samtidigt som hans arbetstimmar ökade kraftigt så sänktes lönen som ett resultat av det skadestånd företaget tvingades betala ut i kölvattnet av olyckan. 

När vi kommer in på Aotos familj och hans relation till sina familjemedlemmar uppenbarar sig en viss strävhet. Jag frågar honom om hur hans relation med föräldrarna är. 

Familjen Shimizu

– Min mamma är väldigt strikt och säger ofta åt mig vad jag ska göra. När hon gör det är det hennes ord som gäller. Om jag inte lyder blir hon arg och det vill jag inte. När hon blir arg kan hon kasta saker… jag hatar att se henne arg. 

Beskrivningen kan kanske in vissa ögon ge sken av en något dysfunktionell relation, men det är inte något Aoto själv skulle skriva under på. Han känner att han har en god relation med båda sina föräldrar. Han förklarar hur pappan skiljer sig åt från sin fru.

– Pappa är inte lika strikt som mamma, han är mer öppen för att man kan gå lika vägar i livet. Jag känner att han litar mer på mig och min förmåga. 

Aoto ser aningen sammanbiten ur när han pratar om sina föräldrar, men när jag för in samtalet på hans syster lyser ansiktet upp. Det är tydligt att han har nära relation med sin syster. Han berättar hur hon också varit på utbytestermin och att hon var en starkt bidragande orsak till att han själv valde att åka till USA.

– Min syster är som en nära vän till mig. Vi pratar bara med varandra på lördagar och söndagar, hon är ofta trött när hon kommer hem från jobbet.

Hela familjen bor officiellt tillsammans, med betoning på officiellt. Vi kommer till det snart. Aoto nämner att hans syster kommer flytta ut så fort hon funnit en man att gifta sig med. 

Rundtur hemma hos Aoto och hans familj

När vi pratat om Aotos relation med sin familj kommer vi in på ett inte helt friktionsfritt ämne – i alla fall utifrån sett. Aoto själv avhandlar det hela relativt opåverkad, även om jag kan notera en något mer lågmäld ton när han pratar.

– När jag gick i årskurs 5 började min mamma och pappas relation att försämras. Med tiden bråkade de alltmer. Efter ett tag övergick bråken i tystnad och till slut pratade de inte med varandra alls.

Situationen blev ohållbar i längden och någon form av förändring behövdes uppenbarligen. Den kom så småningom men i en annorlunda form. 

– En dag berättade pappa för mig att han skaffat sig en lägenhet. Anledningen var att den låg närmare jobbet och att han skulle kunna ta sig till jobbet smidigare. Jag förstod att det inte var den riktiga anledningen. Det var uppenbart att de fått nog av varandra. 

Föräldrarna har än i dag aldrig sagt till Aoto och hans syster att de inte vill bo tillsammans. Ryuichi och Tomomis föräldrar är fortfarande i livet men vet ingenting om situationen. Det har försatt Aoto i en tuff sitts i många situationer. 

– I början när han flyttat ut kom han hem någon gång i månaden och åt middag. Det var plågsamma middagar. Framförallt eftersom de inte pratar med varandra och i många fall använder mig eller min syster som medlare.

Med denna lösningen har högtider så som nyår blivit knepiga eftersom och Tomomi valt att inte berätta om situationen för sina föräldrar. Detta kräver att Ryuichi medverkar vid dessa middagar och att alla spelar sin roll. 

– Ibland har jag varit nära att försäga mig och avslöja dem, men än så länge har vi lyckats hålla det hemligt. Det är en väldigt konstig känsla under middagar med mina mor- och farföräldrar. Ibland säger vi bara att pappa är upptagen på jobbet och att han inte kan komma.  Jag önskar att mamma och pappa berättade för dem men det kommer de inte göra. Vi kommer behöva leva i denna lögnen så länge deras föräldrar är vid liv. 

En familj kan givetvis inte skildra hur ett helt land eller en hel kultur fungerar, men jag tror ändå att familjen Shimizu är ett tecken för något större. I Japan har 5,2% av befolkningen någon gång skiljt sig. I Sverige har 10% av befolkningen skiljt sig utan att gifta om sig. Alltså finns är det procentsatsen högre när det kommer till antalet svenskar som någon gång skiljt sig. Siffrorna tillsammans med familjen Shimizu vittnat om en stor skillnad vad gäller kulturella synsätt på skilsmässor och äktenskap.   

Det finns inga rätt eller fel, men skillnaderna och konsekvenserna av dem är något som är värt att bära med sig.   

Hannes Björklund
Reporter

Related posts