Nöje och Kultur Nyheter 

Musikhjälpen är igång

Musikhjälpen 2020 är sedan måndagen i full gång. Årets tema är ”Ingen ska lämnas utan vård” där programledarna Brita Zackari, Farah Abadi och Felix Sandman sänder programmet från 14-20 december.

Pandemin orsakade i att programmet inte kunde sändas från en glasbur på ett torg i Norrköping som det först var tänkt, utan blev flyttat till en större studio där restriktionerna är lättare att förhålla sig till. De insamlade pengarna kommer enligt Sveriges radio ”att gå till internationella projekt som stärker hälso- och sjukvård i samverkan med lokalsamhället, för att människor ska få likvärdig tillgång till vård och hälsa utan att drivas in i fattigdom. Konkret kan det handla om stöd till vårdcentraler, mobila hälsokliniker och utbildning av lokala hälsoarbetare”. Möjligheten att få vård är fortfarande mycket sämre i medel- och låginkomstländer än vad det är i de rikare länderna och på grund av coronakrisen med samhällen som stänger ner finns det risk till att barnadödligheten ökar i världen, en siffra som tidigare gått nedåt.

Musikhjälpen har sänts varje år i Sverige sedan 2008, en vecka dygnet runt i december, där olika mänskliga katastrofer blir uppmärksammade och där folk kan donera pengar eller starta egna insamlingar som det går att donera till. Årets program har redan 2481 insamlingar där mer än 250 000 kr blivit donerade. Här i Jönköping finns det 13 insamlingar och i toppen ligger Badbössan vid Vättern som samlat in 6 700 kr. Personerna som startat insamlingen är anställda på regionledningskontoret Region Jönköpings län och när målet på 10 000 kr är uppnått så kommer de att bada i Vättern tills den börjar frysa till is. Tätt inpå med en insamling på 6 450 kr kommer Högskolan för lärande och kommunikations radiostudio Radio K, som årligen arrangerar evenemanget RadioK Bryr Sig till förmån för Musikhjälpen.

Referenser:

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3946&artikel=7570007

Linn Wärme on Email
Linn Wärme
Skribent
Nöje- och kulturskribent på MKV-Nytt: Redaktion 4.

Related posts