Jönköping university Nyheter Skola 

Studera utomlands trots pandemin

Erika Eliasson 23, studerar just nu på Jönköping University. I februari kommer hon att packa resväskan för att fortsätta sina studier i Spanien. Tillsammans med sina tre klasskamrater ska Erika studera i Madrid under kommande vårterminen. Trots att världen är mitt uppe i en pandemi kommer Erika och hennes vänner att bege sig till Spanien.

-Utbytesterminen kan fortfarande ställas in beroende på hur pandemin förändras de närmast veckorna. Jag är fortsatt tveksam men jag hoppas att jag kommer iväg, säger Erika Eliasson.

Det är måndagen den 10 januari och jag ska åka till Erikas lägenhet i Jönköping. Den första snön för året har precis fallit ner över staden. Jag parkerar bilen intill lägenhetshuset där hon bor. Jag knackar på och Erika öppnar dörren. När jag kommer in i hennes lägenhet möts jag av en glad och trevlig tjej som bär ut flyttkartonger. Erika och hennes pappa befinner sig nämligen i Jönköping för att flytta ut de sista sakerna från hennes lägenhet. Erika och jag slår oss sedan ner vid bordet för att samtala om hennes resa till Spanien. Det är en nervös men samtidigt taggad tjej som pratar om den stundande våren.

Utbytestermin på Jönköping University

Erika berättar att om man läser Medie- och kommunikationsvetenskapprogrammet på JU kan eleven själv välja att åka på en utbytestermin i ett annat land. Jönköping University samarbetar med ett antal olika skolor runt om världen som eleven kan välja att söka in på. Erika och hennes vänner valde att söka in på universitetet i Madrid. Erika fick sitt antagningsbesked i mitten av september och hon blev överlycklig när hon nåddes av beskedet.

-Jag trodde knappt det var sant först. Utbytesterminen var en av anledningar till att jag valde att söka in på JU. Jag blev grymt förväntansfull för att åka till ett annat land för att studera, berättar Erika.

Just nu ekar Jönköping University tomt på studenter.

Oron över att inte få åka iväg

Efter att Erika fick sitt antagningsbesked har hon ständigt funderat på om hon kommer få åka till Spanien eller inte. Hon berättar att deras skola i Spanien fortfarande står fast vid beskedet att de får åka men att situationen kan förändras beroende på hur Coronaviruset utvecklas. Att känna oro över att inte få åka iväg är något Erika upplever som jobbigt.

-Jag och mina vänner har längtat efter den här resan. Min stora dröm har länge varit att få studera utomlands, berättar Erika med ett leende på läpparna.

Pandemins ankomst

När pandemin kom till Sverige förändrades vårt land på flera olika sätt. Människans vardag förändrades till en alltmer ansträngd situation. En skillnad från vardagen innan pandemin var att skolorna runt om i landet började med distansundervisning. Detta var något som Erika upplevde som annorlunda men samtidigt lärorikt.

-Till en början upplevdes distansundervisningen som ovant men ändå intressant. Vi använder oss av programvaran Zoom, vilket är ett smidigt program för lärarna att undervisa sina studenter, säger Erika.

Erika menar att distansundervisningen har inneburit olika lärdomar. En av lärdomarna handlar om att det har varit svårare att få ihop grupparbeten eftersom det ska ske digitalt. Erika förklarar vidare att hon tycker det är enklare att arbeta i grupp om man träffas och arbetar i verkligheten. En annan lärdom hon tar med sig från distansundervisningen är att man själv har haft en större makt över hur man ska lägga upp sin vardag. Men den största utmaningen och lärdomen har varit att bibehålla koncentrationen vid föreläsningarna. ”Att sitta hemma och lyssna på föreläsningar kan ibland upplevas som svårt eftersom det finns många saker som kan störa”, förklarar Erika med ett skratt.

Är det rätt att åka utomlands mitt under en pandemi?

Utifrån Statsministern och Hälsomyndighetens utlåtanden avråder de från att man som svensk invånare ska åka utomland på grund av den rådande pandemi som just nu härjar fritt runt om i världen. Detta är även något som Erika har haft i hänsyn när hon tog beslutet att tacka ja till möjligheten att åka till Madrid.

-Jag har funderat fram och tillbaka om det är moraliskt rätt att åka iväg i dessa coronatider. Men jag kom fram till slutsatsen att jag kommer leva ungefär samma liv i Madrid som jag gör i Jönköping. Skulle läget förvärras kommer jag givetvis stanna hemma. Detta är också ett äventyr som jag och mina vänner antagligen aldrig kommer få möjligheten att uppleva igen.

Erika reser sig från stolen och hämtar två koppar med kaffe som hon sedan ställer ner på bordet.

Hoppet om en ljusare framtid

Erika hoppas givetvis på att hennes drömresa till Madrid blir av men hon betonar vikten av att vi tillsammans i världen måste hjälpa varandra under den här pandemin. Hon menar även att vi måste fortsätta att ta hänsyn till restriktionerna som ges. Erika förklarar att hon försöker följa direktiven som finns.

-Jag själv använder munskydd när jag rör mig på stan och jag försöker även undvika att besöka gym. Jag tvättar alltid mina händer när jag har rört mig utanför min lägenhet, berättar Erika.

Efter att vi är klara reser vi oss upp från bordet och jag tackar för det trevliga bemötandet. Sedan lämnar jag lägenheten och Erika fortsätter att bära flyttkartonger.

Linus Sjöström
Skribent
Skribent på MKV-Nytt. Sportavdelningen på MKV-Nytt.

Related posts