Nyheter 

Petter, 21, fick Covid-19

Petter Pettersson har precis lämnat lägenheten igen efter två veckor i karantän. Vi bär båda ansiktsmask och går ner i källaren under det gula lägenhetshuset i Tidaholm. Vårt samtal sker på avstånd. Det gäller att inte ta några onödiga risker.

Det har gått ett år sedan Covid-19 pandemin nådde Sverige och orsakade en av de värsta kriserna i modern tid. Gymnasieskolor, universitet och äldreboenden stängdes. Evenemang och resor fick ställas in. Människors rörelsefrihet begränsades. När pandemin nu går in på sitt andra år i Sverige är det mycket som fortfarande är detsamma. För personer som smittas av viruset är det isolering i det egna hemmet som gäller.

En av dessa är Petter Pettersson. Jag träffade honom utanför hans lägenhet i Tidaholm för ett samtal om hur det är att vara coronasmittad, självisolering, och hur detta påverkat hur han ser på pandemin.

Vi bär båda munskydd och håller avstånd under intervjun, på Petters begäran. Även om han nu tillfrisknat vill han inte ta några onödiga risker och vänta ännu ett par dagar innan han återgår till det normala, för att vara på den säkra sidan. Jag följer med honom ner i den gula lägenhetsbyggnadens källare, där det finns utrymme för att hålla avstånd under vår intervju.

Första gången Petter hörde talas om Coronaviruset var i slutet på 2019, då det började spridas i Kina. Till en början kände sig Petter ändå relativt trygg. Kina ligger på andra sidan jordklotet och risken att den skulle sprida sig hit verkade liten. Men allt detta ändrades i slutet av januari 2020 när viruset bekräftades ha nått Sverige.

För Petter började det hela strax innan jul. Efter att ha känt sig sjuk i några dagar och samtidigt avstått från att lämna sin lägenhet och träffa vänner på helgerna som vanligt bestämde han sig för att testa sig för viruset. Provsvaret blev positivt.

-I början kittlades det bara lite i halsen, och jag tänkte inte så mycket mer på det. Men efter några dagar kunde jag inte längre känna smak eller doft, vilket jag läst ska vara ett symptom på Covid-19. Då bestämde jag att jag skulle testa mig, säger Petter.

Även innan Petter fick bekräftelse att det faktiskt var Covid-19 han drabbats av gjorde han sitt bästa för att ta sitt ansvar med tanke på de nuvarande omständigheterna. När helger och liknande inte kunde firas på vanligt sätt, och isoleringen i hemmet stundtals blev nästintill outhärdlig, gör dagens teknik ändå att det gick att hålla de sociala kontakterna.

-Jag och mina vänner kunde ändå prata på Discord och spela mycket datorspel tillsammans. Det var väldigt tråkigt att inte kunna fira jul och nyår överhuvudtaget, men det fanns iallafall någonting jag kunde göra.

Att ha haft Covid-19 är något som ändrat Petters synsätt på det hela. Han tror själv att han smittades några under julhandeln, några dagar innan julafton. Trots social distansiering och flitigt användande av handsprit efter varje butiksbesök blev Petter smittad. För honom kom detta minst sagt som en chock. Petter hade klarat sig i många månader utan att smittas. Som tur var för Petter utvecklades detta aldrig till något allvarligt, och han är numera helt frisk. Men för många andra coronasmittade är verkligheten en annan. Ung ålder och god fysisk kondition är ingen garanti för att slippa allvarliga coronasymptom.

Detta var något som Petter var medveten om när han smittades. Under pandemin följde han medierapporteringen noggrant. Flera gånger hörde han om personer i hans egen ålder, ibland yngre, som insjuknat i Covid-19 och fått mycket allvarliga symptom. Det har även funnits fall där fullt friska, unga personer utan underliggande sjukdomar avlidit.

-Det är just det som är så otäckt. Alla drabbas så olika av den här sjukdomen. Man vet ju fortfarande inte varför unga människor som annars är helt friska kan dö i den här sjukdomen. Så det är klart att det är obehagligt att veta att man haft sjukdomen, även om det gick bra just i mitt fall, säger Petter.

Men många tar inte pandemin på allvar. Det finns många som håller både fester och ger sig ut på resor trots den rådande situationen. Även Petter gjorde sig delvis skyldig till detta innan han smittades. Han träffade kompisar och rörde sig ute i samhället relativt fritt. Sveriges liberala coronastrategi har hittills enbart bestått av rekommendationer och riktlinjer. En strategi som stundtals fått hård kritik, både från politiker och allmänhet. I jämförelse med grannländerna är antalet smittade och döda i Sverige flera gånger högre.

Petter är återigen fullt frisk och ska återgå till det normala med jobb och rutiner. Han säger att det fortfarande känns lite overkligt att ha haft det så fruktade viruset. Men att ha varit smittad har också bekräftat en del tankar han haft om hans syn på pandemin.

-Något jag insett är att väldigt små symptom som man lätt vill avfärda är något man ska ta på allvar. Man vet aldrig om man är sjuk, man ska alltid vara försiktig och vara noga med hygienen. Det har mest bekräftat saker man tänkt innan, mer än att ändra på det. Det är på riktigt, och det påverkar en i vardagen.

Hör en del av intervjun där Petter berättar om att smittas av Covid-19.
Samuel Karlsson
Skribent at MKV-nytt
Skribent som tycker om dataspel och att spela trummor.

Related posts