Nyheter Samhälle & Kultur 

Hyreshöjningar i Jönköping

Den första Januari 2022 så kommer hyrorna i Jönköping kommun att höjas. Det kommunala bostadsbolaget Vätterhem i Jönköping har nu förhandlat fram en hyreshöjning med Hyresgästföreningen region sydost. Avtalet gäller i ett år. 

De två förhandlingsparterna i hyresförhandlingarna har enats om en genomsnittlig höjning på 1,9% i länet. Det här är något som påverkar många av oss i län. Det är viktigt att hyrorna inte blir för höga som det är in andra delar av landet som i Stockholm till exempel. Det är många faktorer som spelar in i om hyran höjs eller inte såsom exempelvis pris på byggmaterial och inflation. 

Angelica Karlsson, förhandlingsledare hos Hyresgästföreningen menar att det är rimligt och bra och konstaterar samtidigt att det kunde ha varit mycket högre. 

-Hyresbolagets utgångsbud hade inneburit en höjning på cirka 200 kronor per månad för en snittlägenhet men vi lyckades efter förhandlingar istället få ner hyreshöjningen till precis över 100 kronor för en  genomsnitts lägenhet, säger Angelica Karlsson. 

Hon menar att det är ett bra förhandlingsresultat med tanke på hur hög ökningen kunde ha blivit. Förhandlingsresultatet innebär att hyran för en lägenheter på 50 kvadratmeter kommer öka med 81 kr i månaden. En lägenhet på 90 kvadratmeter kommer att öka med 145 kr i månaden. Vilket tydligt visar på vilken ökning som har skett i Jönköping under 2021.         

Vätterhem i Jönköping är också nöjda med hur förhandlingarna har gått. Raymond Paska, VD på Vätterhem i Jönköping, säger att han är nöjd med att förhandlingarna inte drog över tiden då detta skulle inneburit att hyresgästerna hade drabbats av höjningen retroaktivt. 

Related posts