Jönköping university Nyheter 

Lukas, 24 skulle på utlandstermin: -Trodde aldrig att det skulle vara såhär krångligt

Lukas Nordwall studerar medie- och kommunikationsvetenskap på Jönköping University (JU). Han hade planerat att åka på utlandstermin våren 2022. Men när det väl kom till kritan så var det inte så lätt som han hade hoppats.

-Först var det oklart om det fanns kurser på engelska eller inte, säger Lukas Nordwall.

Lukas Nordwall menar att när han och hans klasskamrater försökte få svar på denna fråga av Lusophone University of Humanities and Technolgies i Portugal som JU samarbetar med. I början av hösten när ansökningstiden tog plats så menar Lukas att allting verkade vara i sin ordning och det såg inte ut att vara några problem alls att få studera i Portugal. Men ju närmare de kom utlandsterminen desto fler problem uppstod.

-Vi vet inte riktigt vad det är som händer, vi får inte svar när vi mejlar eller ringer dem och vi vet inte om vi har kommit in än, så vi kan inte boka boende eller flyg, förklarar Lukas Nordwall men en lite dyster ton.

Den dåliga kommunikationen har påverkat Lukas och hans klasskamrater mycket. De var totalt fyra stycken studenter som skulle åka och studera i Portugal tillsammans och såg fram emot att få ta del av kulturen, studentlivet och spänningen av att vara student i ett annat land än i Sverige.

Lukas har vänner på skolan som studerar Human Resources (HR) som har sin utlandstermin hösten 2022. Lukas uppger att HR studenterna har i ett möte med utbildningens kursansvarig blivit informerade om att vara försiktiga med att söka utlandstermin i just Portugal, då kurserna kan läras ut på portugisiska och inte engelska.

-Jag förstår ändå att när en högskola som JU ska organisera alla hundratals studenters utlandsterminer så kommer något problem att uppstå. Men det känns ju såklart tråkigt och osäkert när det drabbar just en själv, säger Lukas Nordwall.

Lukas studerar på högskolan för lärande och kommunikation på JU, som samarbetar med totalt 67 olika universitet på olika platser i världen. Att möjliggöra utlandsterminer för flera hundra studenter vid olika universitet och högskolor världen över kräver en god kommunikation sinsemellan de olika instituten, och den pågående Corona-pandemin förenklar förmodligen inte situationen.

Lukas och de andra studenterna som har sökt utlandstermin i Portugal väntar fortfarande på att få ett tydligt svar om de kan bege sig till Portugal i slutet på januari eller inte.

Related posts