Nöje Nyheter Samhälle & Kultur Skola 

Livet som student I nuet

Jag har alltid gillat att resa! Det är naturligtvis inte något jag är ensam om utan det är något som många av oss kan relatera till. Många tycker det är spännande att resa och många av oss har gjort resor på semestrar och lov. Några av oss är borta längre för att till exempel studera. Det är det oväntade och annorlunda i natur, mat, språk, normer och mötet med människor som ofta lockar oss. 

 Hur känns det när man reser bort under en längre period och när resan förvandlas till något som nästan liknar en flytt? En sådan resa är på annorlunda än de semesterresor som de flesta av oss gjort. Jag föreställer mig att en längre resa är pirrigare, mer spännande och kanske också roligare. Jag bestämde för att tala med två universitetsstudenter som alldeles nyligen just valt att resa långt bort och länge. Den 7 januari i år satte sig Martin Olsson och Amanda Granberg på ett flyg till USA för ett halvårsstudent utbyte på Penn Stat University i Pennsylvania. Jag undrar lite över vilka förväntningar de har på sitt äventyr. Det skulle också vara intressant att få veta vilka förberedelser de gjort och hur mycket jobb som det egentligen är innan man kommer iväg. Jag undrar också hur coronavirus påverkar deras utbyte. Men viktigast av allt så vill jag veta hur det känns när de väl kommit fram till universitetet. Hur känns det att vara där i början när man precis kommit dit och allt är alldeles nytt? 

Martin och Amanda är studenter på Jönköpings universitet. De läser kommunikation. Båda två förklarar med lite stress i blicken att det är mycket som måste göras inför avresan till USA. Det är många beslut som ska tas, så som att bestämma vilka kurser de vill gå, vart de ska bo, söka studiemedel, ansöka och få visum och mycket mer. Till allt detta kommer naturligtvis den stora osäkerheten och hänsynen som måste tas till coronapandemin. Båda två tror ändå att det kommer att vara värt det i slutändan. Martin berättar att de bara några dagar innan resan fick besked om att undervisningen kommer ske på plats trots coronapandemin. Amanda fyller i: ”Det hade känts lite meningslöst att sitta i Sverige och plugga på distans i USA, så det var en befrielse när vi fick det beskedet.”

Under tiden som de har förberett sig har båda två känt att det hela tiden dyker upp nya saker som de måste ta tag i. Det är väldigt många bollar att hålla i luften och att hålla koll på. Amanda förklarar att det är mycket att tänka på när man ska på ett utbyte, även att vissa saker kan behövas fixas med väldigt kort varsel. När man åker utanför Europa måste man till exempel oftast ha ett visum och en rad dokument som visar att man är antagen på universitetet, hur man ska finansiera sina studier, att man har rätt vaccinationer och försäkringar. Så här under coronapandemin är det också viktigt att planera för själva avresan och till exempel att vara i mycket tid på flygplatsen eftersom incheckningen tar längre tid. Martin håller med Amanda om det mesta men tilläger att det också är viktigt att andas och ta det lugnt ibland. Man måste ta sig tid och njuta av planeringen. ”Man ska helt enkelt komma ihåg att inte stressa för mycket”, säger Martin.

Båda ser det som en fördel att de inte åker själva. Det är mycket att hålla koll på så det känns bra att kunna bolla frågor, funderingar och lösningar på olika utmaningar som dyker upp längs vägen. Det känns superbra tycker både Amanda och Martin att ha en person med sig som man kan lita på och som man kan ställa frågor till när det är något som man inte förstår. När man är fler så känns det också tryggare att åka, konstaterar de. De förklarar att det finns någon som man kan prata med när man förbereder och reser, men också när man är på plast, så att man inte känner sig helt ensam där borta. Samtidigt har Amanda och Martin kommit överens om att inte bo tillsammans utan hitta egna boenden, även om  bostäderna ligger på samma campus. Både tror att erfarenheten blir större om de lever så mycket som möjligt bland amerikanska studenter. Det verkar alltså som att det är bra att kunna luta sig mot någon man känner när man ska bort en längre tid, både vad gäller planering och för att få en tryggare känsla. En resa tillsammans är också ett delat minne. Samtidigt är det spännande om man är själv och får testa saker. Amanda och Martin tycker att de har hittat en bra kombo som ger dem både trygghet, men också självständighet.

Martin har aldrig varit på ett utbyte tidigare, så för honom blir det första gången att plugga utanför Sverige. Amanda har däremot pluggat utomlands tidigare plus att hon har bott i USA som barn. Så för henne är det här något som är mer bekant än för Martin. Amanda säger att: ”Jag sökte utbytet för att det är en bra merit att ha och sen tycker jag också att det är roligt att få uppleva något nytt som man kanske inte skulle få göra annars”. Så hon åker inte bara till USA för att det är roligt utan också för att det ger erfarenhet och meriter. Hon vill ge sig själv en attraktiv CV inför framtiden när hon ska skriva arbetsansökningar och visa sig själv och andra att hon klarar av utmaningen. För Martin är utbytet och resan till USA lite av en dröm han haft länge. ”Jag ser väldigt mycket framemot att åka till USA trots allt arbete och alla förberedelser”, säger Martin med ett stor leende på läpparna. Han tror att det kommer vara värt allt arbete. Jag får känslan av att Martin är lite mer spänd och förväntansfull inför utbytet än vad Amanda är. Men det beror antagligen på hennes erfarenheter. 

Både Martin och Amanda förklarar att utbytet inte innebär att deras examen kommer att bli försenad. Denna termin på Penn Stat University i Pennsylvania kommer att räknas in.  Men de säger att det kan vara så på vissa utbildningar att utlandsstudier inte kan räknas med. Det är därför viktigt att ha koll på om utbytet är en del av utbildning eller inte. I vissa fall kan man söka om en speciell överenskommelse med det universitet som man studerar på. 

Båda påpekar också att de kommer att kosta en hel del att åka på ett utbyte till USA. Amanda säger att det inte måste betala för själva utbildningen när det är på detta utbyte eftersom det avtalar Jönköping universitet bort, men att de måste betala för boendet, försäkring, mat, kurslitteratur och annat. För Amanda blir kostnaden ungefär 8500 amerikanska dollar, vilket är ungefär 85 000 svenska kronor. Kostnaderna kan hon täcka med lån från CSN.

Nu när Amanda och Martin landa i USA och kommit till Penn Stat University i Pennsylvania så är de båda väldigt exalterade. På bussen från Washington D.C. till campus i Pennsylvania sitter Amanda och Martin och pratar och de har båda svårt att dölja sin förväntan inför äventyret. De vill testa och gör nya saker när det är i landet, insupa allt. Båda är överens om att det är upplevelsen som är det viktiga under tiden som de är på Penn State. Amanda säger att hon är redo att börjat utforska campusområdet och hon vill att allt nu ska börja. Hon vill lära känna människor och se vad livet som student på Penn State University har att erbjuda. Martin förklarar att han bara längtar efter att återgå till lite skolarbete efter all stress som han har känt under tiden med förberedelserna. Under de senaste månaderna har de fyllt i en massa dokument för att få vara där de är nu. Nu vill han hitta en slags vardag i USA. 

Det är roligt och intressant att få lyssna på Amanda och Martins och dela deras äventyr. Jag känner att jag rycks med i deras entusiasm. Eftersom även jag ska studera en termin på just Penn Stat University i Pennsylvania delar jag nu deras stress och nervositet över att vara på ett nytt ställe mitt under coronapandemin där man inte känner någon över huvudtaget. Önska mig, Amanda och Martin lycka till.

Related posts