Nyheter 

Sjukhuspersonalen går in i en ny omgång av krislägesavtal

Från: Region Jönköpings Kommun. 
Personalen arbetar med de varse skydd för att skydda sig och andra från Corona. 

På långt håll började man få höra om det nya viruset, Corona. För ett tag var det inget vi i Sverige var rädda för då det var så långt bort. Men snabbt började man höra att andra länder hade drabbats hårt av det nya viruset. Spekulationerna började cirkulera och man började nu bli lite rädd fal om det skulle komma hit och helt plötsligt var viruset även i Sverige. 

Första fallet uppmärksammades i Jönköping på Ryhov. Det tog inte lång tid innan det började dyka upp på flera ställen i landet och befolkningen började nu bli rädda. Flera länder ut i världen började sätta upp direktiv om hur man skulle bete sig och hur man skulle stoppa viruset. Efter ett var det även Sveriges tur att börja sätta karva på sin befolkning. Efter några månader med Corona i Sverige började sjukhus och framförallt avdelningen för Corona bli väldig belastade och sjukhuspersonalen räckte längre inte till. Det skrevs mycket om de jobbiga tiderna för sjukhuspersonalen och de bad om att folk skulle kolla upp och vara försiktiga. Personalen på sjukhuset jobbade redan mer än vanligt och direktiven blev hårdare än förut. Munskydd och visir blev ett måste inne hos patienterna och det började bli svårt för personalen att utföra deras jobb med alla direktiv de nu hade. Vid akuta situationer tog det extra tid innan man kan hjälpa den sjuka då personalen först var tvungen att ta på sig alla utrustning. Ett annat problem är också att de äldre som har de svårt att höra får det ännu svårare då personalens munnar är täckta med ett munskydd. Platserna på IVA räckte inte längre till och andra avdelningar fick öppna upp för att kunna ta emot de som blivit sjuka av Corona. På Höglandsjukhuset i Eksjö var det avdelningarna medicin E, ortopeden och operation som fick öppnas upp för de sjuka. Men det var personal från hela sjukhuset som fick hjälpa till för att få det att gå runt.  

Många sjukhus fick det nu riktigt jobbigt och Höglandsjukhuset i Eksjö var ett ut av de sjukhus där personalen fick börja gå på Krislägesavtal. Detta innebar att personalen jobbade längre pass och på Eksjös sjukhus jobbade personalen mellan 6:45 – 19:45. I krislägesavtalen fick personalen börja gå på möten för att se till att de inte skulle gå in i väggen. Miranda Karopovic var en ut av dem som tyvärr gjorde detta. Hon har nu jobbat på sjukhuset i drygt 12 månader men tyvärr fick hon kliva åt sidan ett tag eftersom krislägesavtalet tog kål på henne. Miranda har sen hon började jobba på sjukhuset jobbat på avdelningen IVA, intensivvårds avdelning. Hon förklarar att de var så långa pass och mycket tid på sjukhuset att hon inte han landa hemma. Miranda har ca 45 minuter till jobbet vilket gjorde att när hon kom hem på kvällarna fanns det inte mycket tid innan man var tvungen att gå och lägga sig för att sen kliva upp igen för att åka till jobbet. Hon berättar hur nätterna bara blev ett jobbigt moment då hon inte kunde somna efter en ansträngande jobbdag och veta om att hon skulle vara trött imorgon igen. Miranda jobbade treskift vilket innebär att hon skiftade mellan dagar, kvällar och nätter vilket gjorde det ännu jobbigare. Hon berättade hur jobbtiderna var jobbiga men de tyngsta var att se döden så när in på. Dagligen var det ett eller flera dödsfall och detta var det som gjorde att bägaren rann över hos Miranda.  

Sommaren 2020 började pandemin lugna ner sig och de såg nu ut som att det fanns ett ljus igen. Men alla spekulerade om att de aldrig skulle ta slut. Vetenskapsmännen började nu prata om en tredje våg och att den skulle bli jobbigare än de två tidigare vågorna. Vi är nu inne i december 2020 och är beredda för att ta emot det nya året men Coronan värkar inte vilja släppa oss. Nya mutationer utvecklas och nya vågor kommer. I Jönköping på Ryhov har man nu diskuterat fram ytterliga ett krislägesavtal och personalen jobbar nu längre pass igen med hårda restriktioner. Personalen på Eksjös sjukhus har nu hör detta och väntar på att det ska bli deras tur. Många med en klump i magen. Miranda som gick in i väggen från förra årets omgång av krislägesavtal förklara att en gång funkade för många men att nu kliva in i de maffiga jobbtiderna, det tunga arbetet och all stress igen kommer nog få fler att gå in i väggen. Hon ser själv inte fram emot att behövas slängas in i det igen och hon tror inte hon kommer att orka det denna gång heller.  

Sjukhuspersonal på höglandssjukhuset i Eksjö

Olivia Lindqvist är en ut av dem som jobbar som undersköterska på Eksjös sjukhus på avdelningen ortopeden. I vanliga fall är hon van med att ta hand om folk som brutit eller har andra skador på skelettet. Hon har jobbat där i nästan 2 år och har varit med från Coronas start. Hon har sett de värsta stunderna och har själv varit en ut av dem som jobbat oerhört mycket. Efter att sjukhuset började bli fullt med Corona patienter var det Olivias avdelning som var på tur att öppnas upp för de sjuka som kom in. Olivia har inte påverkats lika hårt av krislägesavtalet men det är inget hon ser fram emot. Under förra årets krislägesavtal hade hon inte mycket tid över. Att umgås med vänner och familj var inget Olivia hade tid för och var en utav det jobbigast sakerna under denna tid. Hon förklarar hur trött hon var och att tanken inte ens orkade komma till henne att hon skulle träffa sin familj. Under denna tid var sängen det enda hon kunde tänka på utöver arbetstiderna. Men hur är det egentligen att jobba i krislägesavtalet. Olivia beskriver det som att det både är fysiskt och psykiskt påfrestande.

– I andras läge under ett krislägesavtal kanske det bara är fysiskt påfrestande, men att varje dag se folk passera livet är mer påfrestande för psyket än vad man kan tro. 

Eftersom Olivia börjar jobbet tidigt och slutar sent var hon en ut av dem som sa god morgon men också god natt till patienterna. Olivia menar att detta är bra då man alltid har någon på plats som vet patientens tillstånd. Men att det var jobbigt att se hur folk i många fall blev sämre och sämre. Olivia förklarar att det absolut jobbigaste med just sjukdomen Corona är att det sätter sig på luftvägarna. Du ser hur personen har panik då de inte får någon luft men du kan inte göra något. Patienten kunde ha så mycket syrgas den redan kunde klara av men de räckte inte.  

– Jag kommer aldrig att glömma de blickar man fick av patienterna som hade sån dödsångest för att de kvävdes. 

Som många andra kommer Olivia bli tvungen att gå in i ett nytt grislägesavtal. Olivia är positivt inställd till det då hon vet att hon kommer kunna göra så mycket som möjligt för det sjuka. Hon vet att hon har kollegor som stöttar henne och hon vet att hon är duktig på sitt jobb. Detta är anledningar till varför Olivia vet att hon kommer att klara av en omgång till.

– De är de små sakerna som betyder mest för de sjuka och det är de minsta jag kan göra för dom. T.ex klippa naglar, borsta hår eller hjälpa till med en dusch.   

Men i allt det mörka har företag och privatpersoner ställt upp och stöttat sjukhuset. Olivia berättar att de på Höglandsjukhuset i Eksjö har blivit mycket stöttade av personer utifrån. De personal som gick på krislägesavtalet fick alltid frukost av närliggande affärer eller bageri. Fruktfat och kakfat fanns alltid tillgängligt och de som jobbade som mest blev lite bortskämda på sjukhuset. Olivia förklarar att folkets stödd har varit till stor hjälp men att vi alla behöver hjälpas åt för att detta ska få ett slut. Krislägesavtalen funkar stundvis men det är inget personalen på sjukhuset kommer att orka att jobba i för länge.   

Som tidigare nämnt har Olivia erfarenheter av krislägesavtalet och har här svarat på vad hon tar med sig från förra gången och vad hon ska göra annorlunda när hon nu går in i en ny omgång av krislägesavtal.  

Olivia Lindqvist

Related posts