Nöje 

Återigen dånade hårdrocken över Norje

Årets upplaga av Sweden Rock Festival är över, och jag tillsammans med många andra har nog aldrig varit så lyckliga över att äntligen ha fått sätta sin fot på festivalområdet i Norje igen. På grund av pandemin blev väntan tre år lång i stället för ett år. Årets festival resulterade bland annat i publikrekord, lugnaste Sweden Rock hittills och mycket lycka, men för vissa avslutades festivalen med en stor besvikelse som bidrog till omtalade musikrecensioner och en hel del diskussioner med blandade åsikter.

Många festivaler fick ställas in under 2020 och 2021, en av dem var Sweden Rock Festival. Festivalen är en stor rock- och metalfestival som håller till i Norje i Sölvesborgs kommun. Varje år spelar ca 90 band på de fem scenerna som är utspridda på det 95 000 kvm stora området och bland de största banden i årets line-up fanns Guns ’n’ Roses, In Flames, Volbeat, Megadeth, Mercyful Fate, Nightwish m.fl.
Festivalen drar besökare från runt 60 olika länder varje år och tidigare har publikantalet legat på runt 35 000, i år slog festivalen publikrekord med över 46 000 besökare skriver Sveriges Radio. Trots publikrekordet meddelar polisen i på sin hemsida att detta var den lugnaste Sweden Rock-festivalen de sett hittills. Bland annat har antalet anmälda stölder minskat, men något som var nytt detta år var flygningar med drönare, något som inte är tillåtet och kan vara farligt om de skulle falla ner i publikhavet.

Trogna fans är Sweden Rocks räddning

Pandemiåren har varit svåra för många inom kultur- & nöjesbranschen då konserter och festivaler inte kunde genomföras p.g.a. smittspridningen. Något som räddade Sweden Rock Festival är bland annat att många valde att behålla sina biljetter som köptes inför 2020 års festival säger Sweden Rocks VD Jon Bergsjö till Sveriges Radio, omkring 70% behöll sina biljetter, även om man hade möjlighet att få pengarna tillbaka. Detta år fanns dock även många fler biljetter i omlopp på andrahandsmarknaden, Jon Bergsjö säger att det kan bero på att det hänt mycket i folks liv under dessa tre år som gör att man inte längre kan gå, till exempel studenten.
Det såldes även under dessa två år specialgjord merch som t-shirtar och armband med texten ”2020 the good times will be back” och de hade även en del digitala evenemang i samband med vad som skulle varit festivalveckor 2020 och 2021.

Jag är en av de som behöll sin biljett under pandemin och som längtade något oerhört till den dag jag återigen skulle få vandra mellan scenerna och se några av mina favoritband, käka festivalmat och umgås med alla härliga människor som delar samma stora musikintresse som jag. Den 9 februari 2022 togs restriktionerna bort och från och med 1 april klassas Covid-19 inte längre som en allmänfarlig sjukdom. Så i år fick jag, tillsammans med fler är 46 000 andra äntligen kliva genom Sweden Rock Festivals entréer, en underbar och saknad känsla.

”Det känns som att man helt plötsligt har blivit hel igen”


Jag frågade andra besökare i min närhet hur det kändes att äntligen vara tillbaka igen efter tre års väntan, en av de jag pratade med var Mattias Kulas som beskrev känslan som att något har fattats ”Det känns som att man helt plötsligt har blivit hel igen” säger Mattias. Även Sveriges Radio talade med några besökare, bland annat berättade systrarna Amanda och Sofia att det var en fantastisk känsla att komma in på festivalen igen efter så lång tids väntan.

Guns ’n’ Roses möttes av en buande publik

En av de stora förväntningarna inför festivalen var hårdrocksbandet Guns ’n’ Roses, som avslutade festivalen på lördagen. Bandet som startade 1985 består bland annat av sångare Axl Rose och gitarristen Slash. Konserten inleddes med att sångaren anlände till Norje med helikopter tio minuter efter att de skulle ha dragit i gång på scenen vid 22.00 och det dröjde ytterligare 20 minuter innan bandet klev ut på scenen. Bandet möttes av burop och inledde sedan konserten med ”It’s so easy” och när den välkända låten ”Welcome to the Jungle” började spelas taggades publiken i gång mer. Men, precis som jag själv bevittnade, nämner både Aftonbladets recensent Sofia Bergström och Rockbladets Tony Asplund att det var en konstant ström av människor som lämnade festivalområdet under hela konserten. Både Sofia och Tonys recensioner av konserten är nästan rakt igenom negativa där bl.a. dålig sång från Axl Rose nämns. Båda nämner dock att en höjdpunkt var när basisten, Duff McKagan i stället tar över sången och sjunger en cover av The Stooges ”I wanna be your dog”. Aftonbladet delar vanligtvis ut plus, men denna konsert gav Sofia ett minus och Rockbladet gav 2 plektrum av 10. Rocknytts Peter Johansson valde dock att ge ett lite bättre betyg, 2,5 av 5 och hade en lite positivare bild av Axl Rose sång och nämnde några fler låtar som höjdpunkter, men nämner samtidigt att han flera gånger längtade tills konserten skulle ta slut, inte en positiv känsla under en konsert…

Guns ’n’ Roses och en ström av människor som lämnar konserten

Dessa recensioner väckte en hel del diskussioner och kommentarsfälten till recensionerna fylldes av delade åsikter där besökare både höll med recensenterna eller inte alls. Även på Sweden Rock Festivals Facebook-sida uttryckte flera besökare sin besvikelse med kommentarer som ”Snälla! Boka aldrig G n R som headliner igen” och ”Såg verkligen fram emot att se Guns n’ Roses som är gamla favoriter och som jag aldrig sett förut men är så besviken. Fältet håller på att tömmas efter halva konserten.”. Samtidigt fanns det de som beskrev det som en fantastisk konsert.
Trots att slutet blev en stor besvikelse för många är det dock fler som uttrycker en stor nöjdhet med festivalen i det stora hela och är glada över att Sweden Rock Festival äntligen är i gång igen.

Hör i klippet nedan hur Mattias och några andra besökare kände, vad de tyckte var bäst och få en inblick i livet på Sweden Rock Festival.

Related posts