Kultur och nöje Samhälle 

Vet Jönköping vad övergångsställen är för något?

Många städer anpassar sin trafik efter gångtrafikanter eller cyklister för att uppmana folk att skippa bilen. Jönköping kör dock ett annat spår, gör det jobbigt för alla förutom bussar för de kan ju inte vänta. Logisk tanke kanske, men vad händer när det är svårt att ta sig fram på fot? Jo en tar bilen istället. 

Övergångsställen är gångtrafikanters bästa vän. De skapar den säkerhet och trygghet kring fortkörande bilar och de risker som finns kring fordon i trafiken. När en passerar ett övergångsställe vet man att nu ska bilen stanna och vetskapen att även bilisten vet om det lugnar. Jag kan passera och veta att bilen som kommer saktar ner och väntar på att jag har tagit mig över till andra sidan. Så tänkte jag innan jag flyttade till Jönköping för här är reglerna helt omvända. Helt plötsligt har bilisten rätt och det är gångtrafikanterna som ska vänta på att bilen passerar innan en kan ta sig över. Att bilar stannar för en är ingen självklarhet. Något att nämna är allt det tidigare jag skrivit handlar om övergångsställen, då kan ni tänka er hur det fungerar vid endast utmärkta passager utan skyltar eller streck i marken. Bilisten har alltid rätt är den slutsatsen jag har dragit. 

Med detta vill jag inte bara uttrycka min irritation med Jönköpings brist på bra trafikplanering för att främja gångtrafikanter och även för den delen cyklister, då det finns nästan lika få cykelbanor. När en tittar på Jönköpings trafikplanering så kan en se att det är tydligt att bussarna går först, sen bilen och sist gångtrafikanter och cyklister. Vill ni ha exempel? Varsågoda här kommer flera. Rondeller som en måste gå en specifik väg för att komma runt eller gå igenom. Rondellen vid Kulturhuset Spira och vid Coop Atollen där det endast finns övergångsställen på ett ställe och en akvedukt som är lika svåråtkomlig om du kommer från fel sida vägen. Tro mig när jag säger att jag har svurit över rondellerna ett ex antal gånger för att jag återigen inte gick till rätt sida. Munksjöbron som anknyter till rondellen med två trottoarer har inga övergångsställen i anknytning till den. Vilket betyder att du måste gå en omväg för att komma över på rätt sida beroende på vart du ska efter bron. 

Allt detta krångel bara för att bussen ska kunna glida förbi trafiken. Ja det lyckades ju, men med ökade biljettpriser och svårt att ta sig fram till fots betyder att folk hellre kommer vilja ta bilen, för att det är mer effektivt och ger mindre gråa hårstrån, som jag har fått över att gå över Munksjöbron. Så snälla Jönköping lägg pengar på övergångsställen, det kommer att löna sig och trafiken kommer att bli jobbigare för bilar som nu måste stanna. Ta efter Göteborg som kör på den taktiken, så många stopp som möjligt och ge all rätt till gångtrafikanter och cyklister.  

Related posts