Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ikea återgår till sina rötter med stora prissänkningar på över 500 varor

Efter en prishöjning förra året lovar Ikea en rejäl prissänkning på cirka 500 varor. Trots en sänkning förväntas Ikea få ännu ett rekordår i sin försäljning.

Efter en pandemi samt en lågkonjunktur orsakats av omvärldssituationen tvingades Ikea i hela världen förra våren höja priset på hundratals varor upp nio procent. Detta trots ett gynnsamt år med en vinst på 18 miljoner, vilket blev en rekordvinst för Ikea Sverige. Prisökningen påverkades mycket av att omvärlden var osäker vilket påverkade transportledet för Ikeas varor och produktion. Nu meddelar Ikea att det utlovas en större prissänkning på över 500 varor men samtidigt gå med storvinst. Genom att effektivisera och minska driftkostnaden samt en positiv ekonomisk utveckling kopplat till råvarupriser och utbud har Ikea lyckats pressa priserna.

Välkända varor som bokhyllan Billy och soffgruppen Söderhamn är bara några av en uppsjö varor som kommer prissänkas. Miki Tabakovic, som är varuhuschef på Ikea Asecs, nämner i en intervju att i dagsläget vet dem inte exakt hur många procent som varorna kommer sänkas med. Han nämner även att chanserna är stora till att det kommer bli fler än 500 varor som prissänks med tiden. Enligt Tabakovic höjs prognosen för de varor som får nya prislappar, de tror alltså att dessa varor kommer få en ökad försäljning.

  • Det märks verkligen att försäljningen ökat, det är fullt med folk här varje dag! Jag fick gå från mitt föregående jobb då det var nedskärningar på grund av lågkonjunkturen, men när jag sedan fick jobb på Ikea har jag verkligen sett hur företaget blomstrar! Och jag tror bara att företaget kommer att gynnas av en prissänkning, folk kommer kunna köpa mer för en mindre peng! säger en anställd på Ikea Asecs.

I dagsläget är det e-handeln som dominerar på marknaden, vilket märks på Ikea Asecs då det är där den största procentuella ökningen varit. En anledning till att just e-handeln ökat mycket det senaste året kan vara på grund av att bränslepriserna ökar.

Tabakovic nämner även att Ikea är riktade mot hushållen och familjer och därför ska även priserna vara det. Det var även Ingvar Kamprads, grundaren av Ikea, vision när han startade företaget, att hjälpa människor att skapa en bättre vardag och hem, oavsett storleken på plånboken. Och trots prissänkningen räknar Ikea Asecs med ännu ett rekordår omsättningsmässigt.

Kommentarer är stängda.