Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Skottlossningar och våldsbrott ökar i Jönköping kommun: ”Jag är orolig”

Under de senaste två veckorna har det skett två skottlossningar samt en knivskärning i Jönköping kommun. Jönköpingsborna Tilda Johansson och Million Degafe intervjuades angående deras tankar kring de ökande våldsbrotten i staden.

– Jag känner mig inte så trygg, säger Million Degafe, 42 år.

Under onsdagsnatten den 6 september skedde en skottlossning i Östra Torget i Jönköping och polisen har inte lyckats gripa någon gärningsman. Elva dagar senare blev en man i 20-års åldern skjuten i Öxnehaga i Huskvarna. Enligt polisen blev han allvarligt skadad och en förundersökning om försök till mord och grovt vapenbrott inleddes. Natten därpå blev en polisanställd knivskuren i centrala Jönköping av en 55-årig man som misstänks för mordförsök .

Jönköpingsbor oroliga för Sveriges framtid

Tilda Johansson, 21, har inte tänkt på våldsbrotten särskilt mycket men hon beskriver händelserna som oroväckande. Hon anser att det är mer sannolikt att det sker i större städer men att det nu börjar ta fart runt om i hela landet.

”Men man får ju en realitycheck när det händer här i Jönköping och man vet ju aldrig vad som kan hända. Man har ju hört att den här terroristskalan har ju ökat och då blir det väl ännu mer otryggt”, säger Tilda Johansson.

För att förhindra att våldsbrotten uppstår igen vill hon att invånare blir informerade om säkerhetsplatser och hur de bör agera under sådana incidenter. Tilda Johansson hävdar även att polisen exempelvis kan sprida viktig information i skolor och på arbetsplatser.

Enligt den 42-åriga Million Degafe bör landet istället införskaffa högre straff för att förebygga skottlossningar och andra våldsbrott. Han tillägger även att Sveriges poliser måste vara strängare för att invånare ska följa Sveriges lagar och respektera andra medmänniskor.  

Million har bott i Sverige i drygt sex år och anser att antalet våldsbrott och skottlossningar i Sverige har ökat i jämförelse med när han flyttade hit. Han känner sig inte särskilt trygg på grund av alla ökande våldsbrott i Jönköping och han oroar sig för sina söners framtid.

– Jag ville ha ett bra liv när jag kom till Sverige, säger Million Degafe.

Polisens yttrande

Polisen har sedan tidigare uttalat sig att det är en ökande trend att utföra skottlossningar i landet. Enligt polisen Victor Einarssons uttalande i SVT Nyheter hävdar han att det är tråkigt att skottlossningar börjar ske i Jönköping eftersom det är ovanligt.

Kommentarer är stängda.