Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Internationella Alzheimer dagen

Idag är den internationella Alzheimerdagen som inträffar varje år den 21 september vilket även uppmärksammas här i Jönköping. Men det är inte bara denna dag alzheimers uppmärksammas lite extra utan hela september månad är utsedd till den internationella Alzheimermånaden .

Olika evenemang har gjorts dagen till ära för att uppmärksamma Alzheimers sjukdom lite extra. Här i Jönköping anordnar kommunens demensteam och anhörigstöds team ett öppet hus på Seniorernas Hus. Det är första tillfället Demensteamet arrangerar något som detta för att informera om sjukdomen och svara på eventuella frågor kring demenssjukdomar och andra kognitiva sjukdomar. 

Sjukdomen orsakas av att hjärnvävnad gradvis förstörs vilket orsakar att nervceller börjar förtvina och dö i en för snabb omfattning så att inte nya nervceller hinner ta dess plats. Vilket kan orsaka minnesproblem, problem med tidsuppfattning och andra symtom. 

“Varje år insjuknar mellan 20 000 och 25 000 svenskar i en demenssjukdom. Idag finns det upp till 140 000 demenssjuka i Sverige – ungefär 2 av 3 har Alzheimers sjukdom.” Skriver hjärnfonden på deras hemsida

Demensteamet på Seniorernas Hus berättar om FINGER- studien av Miia Kivipelto som de arbetar med. Studien är uppbyggd på fem olika friskfaktorer som kan minska risken för demens och alzheimers. 

Inne i lokalen har Demensteamet dukat upp flera olika bord med olika teman uppbyggda på de fem friskfaktorerna. Ett bord för hälsosam och mångsidig kost där det fanns tips och råd och en bild på kostpyramiden. Dem bjöd även på små nyttiga smoothies som man fick provsmaka. Vid bordet för fysisk aktivitet fanns olika enkla övningar man kunde göra. Vid bordet för sociala kontakten och aktiviteten fans det fika och kaffe, här kunde du även ta ett samtalskort. Vid bordet för hjärngympa och kognitiv gymnastik fanns det olika “tankenötter” och korsord man fick prova på. Den femte och sista friskvårdsfaktoren är god koll på allmänhälsan. Det fans även möjlighet till att få en taktil handmassage. 

Åsa Harringer berättar att målet för dagens arrangemang är att bryta stigmatiseringen kring Alzheimers och demens sjukdomar överlag och visa på att dem som jobbar på demensteamet finns där för att ge råd och stöd till dem som behöver.

Kommentarer är stängda.